Algemene voorwaarden

Tarieven FAQ

Hoe worden de kosten voor een illustratie berekend?


De kostprijs van een illustratie bestaat uit de maakprijs + licentie + btw. De maakprijs wordt berekend door het aantal uren dat er wordt besteed om de illustratie te maken. De licentiekosten worden gespecificeerd aan de hand van het gebruik van de licentie. Vaak wordt een illustratie eenmalig gebruikt, maar wanneer de illustratie bijvoorbeeld opnieuw wordt gebruikt in een nieuwe uitgave of toepassing, dan horen daar aanvullende licenties bij. Tenzij dit natuurlijk al inbegrepen of afgesproken was. Voor het meeste werk geldt een standaard btw van 21%, voor kunstopdrachten is dit 9%.
Licenties, royalties en buyout


Licenties Er zijn 2 soorten licenties, exclusieve en non-exclusieve licenties. Bij exclusieve licenties is de licentie gebonden aan 1 partij. Er wordt vastgelegd dat de illustrator de illustratie niet in mag inzetten voor andere doeleinden, voor een bepaald toepassingsgebied en bepaalde tijdsduur. Bij niet-exclusieve licenties is de illustrator vrij de illustratie ook te gebruiken voor eventuele andere doeleinden, mits deze niet conflicteren met het doel waarvoor de illustraties in eerste instantie zijn gemaakt. Royalties Wanneer een illustratie een belangrijk onderdeel is en bijdraagt aan dan wel of niet het succes van bijvoorbeeld een prentenboek of een design, dan wordt vaak een royalty regeling afgesproken. Dit is vaak in de vorm van een percentage van de omzet of winst, of een vast bedrag per verkocht item. Dit kan in combinatie of in de vorm van een voorafbetaalde lump sum of een periodieke betaling. Buyout Wanneer de opdrachtgever voornemens is om de illustraties vaker en voor meerdere toepassingsrichtingen te gebruiken, dan kun je afspreken om niet elke keer licentiekosten te rekenen, maar eenmalig een bedrag te rekenen dat dit in zijn geheel afdekt.
Wat zijn de kosten voor een visueel verslag?


Een visueel verslag bij events of strategiesessie De kosten voor een visueel verslag bij een event zijn 450,- euro per dagdeel. Dit is inclusief een briefing vooraf van 60 minuten, voorbereiding en standaard materialen. De opdrachtgever ontvangt tekeningen op papier en digitaal.
Kosten training visual teamwork


De kosten voor een training zijn 279,- per persoon voor een dag. Dit is inclusief basismateriaal. Je hoeft niet te kunnen tekenen! De training kan plaatsvinden vanaf 6 personen. De locatie voor de training is het inspirerende pand van DRUK Utrecht aan de Westerkade 30. Natuurlijk is het mogelijk om de training ook maatwerk, in-house of voor grote groepen te organiseren. Neem hiervoor gerust contact op om de opties te bespreken.
Workshop design


De kosten voor een workshop of visueel facilitation zijn standaard 450,- per dagdeel. Dit is inclusief een briefing vooraf van 60 minuten, voorbereiding en standaard materialen. Mijn ervaring leert echter dat een workshop vaak maatwerk is, en het aantal mensen, locatie en materialen kunnen heel divers zijn. Het kan daarom zijn dat specifieke opdrachten een ander kostenplaatje met zich meebrengen door een grotere tijdsbesteding of het gebruik van meer of specifieke materialen.
Kan ik illustraties overal vrij voor gebruiken?


Bijna alle illustraties, beelden en foto's worden beschermd door auteursrecht en mogen alleen gebruikt worden met goedkeuring van de auteur of illustrator. Dus afhankelijk van de gemaakte afspraak kan een illustratie, nadat deze is opgeleverd, voor iets nieuw worden ingezet of gedeeld. Wanneer je een illustratie tegenkomt die je mooi vindt en bijvoorbeeld op je website wilt gebruiken, vraag dus altijd aan de auteur of dit mag.