Wat doet een Visual Facilitator? 

Een facilitator helpt op een effectieve en leuke manier het meest uit een event te halen. Naast het stroomlijnen van de meeting zorgt een facilitator ervoor dat de teamleden zich betrokken en gehoord voelen. Een visual facilitator heeft een koffer vol methodes en tools om het beste resultaat te behalen. 

De rol van een visual facilitator:

- maakt het proces gemakkelijk en leuk 

- heeft een toolbox vol technieken om samen te werken

- helpt met een design voor de sessie

- zorgt dat iedereen wordt meegenomen en aan het woord komt

- visualiseert het proces, voor beter kritisch denken

- levert (visuele) resultaten

Faciliteren van een programma

Of het nu 10 of 100 mensen zijn, de facilitator zorgt samen met de opdrachtgever voor een agenda om het beste uit mensen te halen. Hierbij horen het begeleiden van de teams, verwachtingen uitspreken, timekeeping en eventueel bijsturen van de agenda. 

Design van de sessie 

Samen met de opdrachtgever wordt besproken wat het doel is van de sessie. Wanneer is de dag succesvol? Wat zijn concrete resultaten moeten worden behaald? De facilitator kan de opdrachtgever adviseren in een optimaal design voor het event.

 

Toolbox vol visuele technieken 

Er zijn veel technieken om als team resultaten neer te kunnen zetten. Een visual facilitator kan creatieve werkmethoden en design thinking technieken omzetten in visuele oefeningen en resultaten. 

Creëren van een open atmosfeer 

Het is belangrijk dat deelnemers zich betrokken en gehoord voelen, en ideeën en inzichten durven te delen. Dit is een belangrijke rol van de facilitator gedurende een event. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een teamdynamiek of een design thinking oefening zijn. 

Visualiseren van het proces en het resultaat

Het leuke van een visuele workshop is dat het proces gedurende de dag visueel transparant wordt gemaakt, waardoor mensen actiever, creatiever en kritischer bijdragen aan het geheel. Verschillende perspectieven worden helder gemaakt, en kunnen elkaar daardoor versterken. 

Tijdens of na de workshop kan resultaat visueel worden gemaakt in sketchnotes, visual recordings, een visual (change) story of infographics. 

Waarom een externe visual facilitator? 

Nog even op een rij waarom een externe facilitator handig kan zijn voor jouw event: 

  1. Door het event anders dan anders aan te pakken, en frisse methoden in te zetten, komen teams tot andere oplossingen en creatieve ideeën. 

  2. Een externe facilitator kijkt onbevooroordeeld en neutraal naar een groepsproces. Het kan nodig zijn een open en veilige setting te creëren waarin iedereen kan bijdragen.

  3. Na de sessie blijven de resultaten en notulen niet liggen, maar worden samengevat in tekeningen, sketch-notes of een infographic om mee aan de slag te kunnen. 

Wil je meer lezen over wat een visual facilitator doet, of inspiratie en resources voor workshop design?  Lees hier de Sketchworks blog. Wil je jezelf ontwikkelen als visual facilitator of visual recorder? Bekijk dan het aanbod van trainingen

Op zoek naar een visuele facilitator voor een van je workshops? Neem graag contact op om je ideeën te bespreken. 

Image website.png